Sayfalar

22 Temmuz 2017


PİSAGOR KUPASI (DİKEA, Adalet kupası)...

Pythagoros (Pisagor)’un 2 bin 500 yıl önce icat ettiği ters çan biçimindeki bu kupa, çok ilginç bir özelliğe sahiptir. Kupanın altı delik olmasına rağmen içindeki sıvı asla dökülmez (Kesit aşağıda).
Ancak, eğer kupaya doldurulan şarap  kupanın sınır çizgisini aşarsa o zaman içki son damlasına kadar boşalır.

Kupaya "Adalet Kupası" ismini veren Pisagor aslında şunu söylemek ister: İnsan, kendine düşeni  bilmeli, yoksa herşeye ulaşmayı isterken elindekiler de kayıp gidebilir. Sanki  "Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olmak" deyiminin fiziksel kanıtıdır.


Akıldışı bir şekilde herşeyi elde etmeye çalışan insanların elindekilerin de kaybedebileceğini, tam kendine daha fazla içki almak isteyen kişiye topluluk önünde  bu kadar güzel anlatan başka birşey olamazdı. Çünkü taşan sıvı olduğu gibi masaya boşalacak ve eğer varsa o kişiyi utandıracaktır.
Pisagor’un bu kupasının adına ”Adalet Kupası” denmesinin nedeni; adaletin sınırlarının zorlanması halinde sonuçlarının ne kadar sert olabileceğini direkt olarak anlattığı içindir.

Çamaşır makinlerinde yumuşatıcı konulan bölüm de adalet kupasından esinlenmiştir. 
Fiziki kanunlarına göre  açıklarsak, hareketsiz bir kapta, belirli bir seviyede bulunan sıvının üstüne  taşma sınırını aşan seviyeye gelinceye kadar sıvı eklenince sıvının tamamı boşalır. 

Wikipedia Youtube

Hiç yorum yok: