Sayfalar

24 Ocak 2023

Meleklerin payı vs. Melek Yatırımcılık...

 


Yukarıdaki fotoğraf, 30 yıllık bir viskinin olgunlaşma aşamasında Sherry fıçısında geçirdiği yolculuğu temsil ediyor. 

Renginden de anlayabileceğiniz gibi, fıçıda geçen 30 yılda viski olgunlaşırken nicelik/nitelik dengesi de nitelik lehine değişmiş değil mi?

Viski kültürüne biraz aşina olanlar bilirler, viski (eski Keltçede hayat suyu anlamına gelen "usige beatha") üretildiği anda,  birinci şişede görebileceğiniz gibi sadece renksiz ve yüksek kaliteli saf alkolden ibarettir. Ancak içinde konulduğu,  kullanılmış meşe ağacından şarap fıçısının aroması zamanla bu alkolü olgunlaştırır, bir yandan da fıçının gözeneklerinden buharlaşma nedeniyle miktarı azalır, bu da geleneksel olarak lezzet karşılığı "Meleklerin Payı" olarak kabul edilir. Sonuçta; maddi ve manevi açıdan çok değerli bir içecek ortaya çıkar...

Eğer kendimiz ile viski için basit bir analoji yapacaksak; kariyerimizin başındaki biz, fotoğraftaki birinci şişenin durumunda iken içine konulduğumuz fıçı, -yani hayat- bizi olgunlaştırır, bize değer katar, bunun karşılığında bizden bazı şeyleri alır; ki bu da çok doğaldır. Eğer dolu dolu bir hayat geçirmişsek biraz daha yaş almış, ama değerli biri haline dönüşürüz.

Bu benzetmeyi kurumsal hayat için tekrarlarsak, bu kez de Startupların yaşam döngüsüne uyarlayabiliriz.  Hızlıca büyümek isteyen girişimler zaman zaman hayal kırıklığı yaşarlar, onların hayallerine ortak olan melek yatırımcılar da bunu onlarla paylaşır. Bu riski azaltmak için yukarıdaki fotoğrafa tekrar bakın, yeni bir şeyler gerekiyor değil mi?

Başkasının tecrübelerinden yararlanmanın konforu ile olgunlaşmak kıymetli, bu nedenle melek yatırımcıların girişimci firmalara katkısını biraz da viskinin olgunlaşması aşamasında buharlaşan meleklerin payına benzetiyorum...

Melek yatırımcılar, Startuplara sadece maddi destek değil, değerli iş bağlantılarını, tecrübelerini ve güvenirliklerini vererek, kısaca mentorluk yaparak, saf alkolü viski yapmak için olgunlaştıran eski bir şarap fıçısının işlevini görür.



Melek yatırımcılar, getirdikleri değerli deneyim ve ağlara erişimden başlayarak çok iyi bir "enabler" olma adayıdır. İyi bağlantıları olan, sektöründe saygı duyulan melekler, bir işletmenin başarılı olmasına yardımcı olabilecek kadar uzmanlık, deneyim ve bağlantılar sağlayabilir.

Viski, yeterince olgunlaşınca şişelenir, bunu da bir girişimin "Exit" etmesine veya büyüme aşamasına geçmesine benzetebiliriz. Bundan sonrası artık girişimin kendi yolculuğudur, melek yatırımcıya keyfini çıkarmak düşer...

Amerikalı romancı Raymond Chandler'ın deyişiyle: "Kötü viski yoktur.  Sadece diğerleri kadar iyi olmayan viskiler vardır."  

Film önerisi: Meleklerin Payı - Ken Loach https://www.imdb.com/title/tt1924394/

Hiç yorum yok: