Sabırsızlıka beklenen iPhone 5 |
Eskiden bir ürünü övmek için "Evladiyelik" ya da "Yıllardır kullanıyorum tık demedi" gibi tabirler kullanırken şimdi işlevini eksiksiz yerine getiren bir eşyayı hiç sebepsiz yenilemek normal bir davranış haline geldi.
Kullandığımız eşyaları yenilemek için kullandığımız bazı argümanlar:
- Kullandığım ürün çalışıyor, ancak çok kaynak / enerji (elektrik, benzin, su vs.) tüketiyor, yenilersem daha çevreci bir ürün kullanırım ve ürün kendini bir süre sonra amorti eder.
- Kullandığım ürün çalışıyor, ancak diğer ürünlerle etkileşemediği için ek faydalar sağlanamıyor. (Eski arabamda bluetooth olmadığı için mobil telefonuma bağlanamıyor.)
- Kullandığım ürün çalışıyor, ancak üreticisi tarafından desteklenmiyor, yedek parçası kendinden pahalı. (video kaset, fotoğraf filmi, cep telefonu veya notebook pili.)
- Kullandığım ürünü tamir ettirmek yenisini almaktan daha pahalı. (Üretici yönlendirmesi genelde bu yönde)
Bu listeyi tabii ki uzatmak mümkün...
Asıl mesele, bu davranış tarzının insan ilişkilerine de yansıdığını düşünüyorum. Hemen arkadaş oluyor, hemen ayrılıyoruz. Burada da çağdaş tüketici mantığı çalışıyor. Artık "sosyalleşmek" insanların fiziken beraber yemek-içmek-gezmek gibi şeyleri yapmanın adı oldu. "Arkadaş olmak" sanal ortamda (sosyal medya) yapılan bir tıklama işleminden ibaret. Doğal olarak tek bir tıklama ile arkadaşlık da tüketilebiliyor. Eskiyen bir arkadaşlığımızı/ilişkimizi sona erdirirken bir rahatsızlık duymuyoruz.
Bu yazdıklarımda sonra bana soracak olursanız, hangi fikirde olduğumu ben de bilmiyorum ama üzerinde kafa yormaya değer bence.
Aşağıdaki fotoğraflar "yıllardır çalışıp tık demeyen" eşyalar..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder