Sayfalar

16 Aralık 1999

Müzik: Fuat Saka Türkiye'ye döndü..


Fuat Saka ve  Grubu



Uzun yıllardır yurtdışında müzik çalışmalarınıı sürdüren Fuat Saka nihayet Türkiye'ye döndü ve ayağının tozuyla Karadeniz bölgesini kapsayan bir turneye çıktı. Son konseri ise 16 Aralıkta Boğaziçi Üniversitesinde oldu, biz de gittik tabii...


Konser başlayınca Fuat Saka alışılmadık bir şekilde önce grup elemanlarını tanıttı, nedeni ise karadeniz turnesinde insanların laz aklıyla konser bittikten sonra bu tanıtımın yapılmasıyla konserin bittiğini sanmasıymış. Olay sonradan anlaşıldı, çünkü konser  sonrası kemençe eşliğinde isteyenler istediği kadar horon tepti.

Grup elemanları ise tamamı yurtdışında yaşayan Türk, Alman, Danimarkalı ve Gürcistan'lı  müzisyenlerden oluşuyordu. Fuat Saka, gitar çalıp şarkıları seslendirirken International Grubu'nu oluşturan müzisyenlerden Gürcü sanatçılar Zurab J. Gagnidze bas gitar, Zaza Miminoşvili ise gitar çaldı. Alman Herbert Koschmieder flüt ve saksofon çalarken Danimarkalı sanatçılardan Frank Juul Hint tablası, Claus Matthisen ise klarnet ve flüt çaldı. Metin Öğretmen perkisyondaydı. Orhan Şimşek sazı, Muhammet Yakupoğlu da kemençesiyle konsere katıldı.

Konserin ilk yarısı tamamen karadenizden, ikinci yarısı ise yurdun çeşitli yörelerinden derlenen türkülerle coşku içinde geçti. Bütün bu türkülerin CAZ yorumunun nasıl başarılı olduğunu söylemeye sanırız gerek yok. Hele Gürcü müzisyenlerin söylediği türküler, bize o kadar yakındı ki, globalleşmenin yüzyıllardır zaten varolduğunu düşünmeden edemedik.

Karadeniz'in en bilinen türküleri, Azeri türküleri, Hacı Bektaş Veli'den türküler, ağıtlar, "Haydar Haydar", Nazım'ın "Karlı Kayın Ormanı"nın çok güzel bir yorumu derken konser -zaman nasıl geçti anlamadan- bitiverdi. Tabii biz de hemen dışarıda satılan CD'lere hucüm ettik ;-))

Türkiye'de Halk Müziğimizin çağdaş yorumunu hakkıyla yapan bir kaç kişiden biri olan Fuat Saka'nın yeni çalışmalarını dört gözle bekliyoruz.
Merak edenler için not:  Rumca ve Lazca'da "lazut" mısır tarlası verilen isim.

Hiç yorum yok: