Sayfalar

26 Ağustos 2014

Giotto'nun dairesi.


Giotto’nun dairesi
Papa VIII. Boniface, San Pietro için bazı resimler istediğinde, Floransa’ya bir temsilci gönderip, Giotto’nun nasıl bir ressam olduğunu görmesini istemişti. Siena’lı ressamlar daha önce resimlerinden örnekler sunduklarından, Papa’nın temsilcisi Giotto’dan da "Papa hazretlerinin görebilmesi için küçük bir resim" yapmasını istedi. 


Son derece kibar davranan Giotto eline bir kağıt aldı ve fırçasını kırmızı boyaya batırarak hızlı bir el hareketiyle o kadar kusursuz bir daire çizdi ki, seyretmek bile büyüleyiciydi. Gülümseyerek temsilciye döndü ve "İşte resminiz" dedi. Temsilci kendisiyle alay edildiğini sanarak "Bana bütün vereceğiniz bu mu?" diye sordu. Giotto "Bu yeter de artar bile"diye yanıtladı. "Bunu da diğerleriyle birlikte gönderin. Anlaşılıp, anlaşılamadığını göreceksiniz." Başka bir şey alamayacağını gören temsilci büyük bir memnuniyetsizlik ve aptal yerine konduğu kaygısıyla oradan ayrıldı. Giotto’nun yetenek gösterisi, Papa’dan işi almasını sağladı. Roma’ya çağrılan Giotto, San Pietro’nun kubbesi ile kutsal eşyanın saklandığı bölümdeki beş panel için Hz.İsa’nın yaşamından beş manzara resmi yaptı.


Küçük bir çocuğun eline bir kalem ile bir kağıt verin ve ne çizdiğine bakın. Çocuklar önce çizgiler ve zikzaklar çizerler. Fakat sonra çizginin uçlarının birleştiğini fark ederler ve epey bir süre  bunun keyfini çıkarırlar. Bu birleşen çizgi sonsuza kadar döner durur ve içeri dışarıdan ayırır. Sonra zaman gelir daireyi keşfederler. Daire ilmeği kusursuzlaştırır, o her yönde yuvarlaktır. 
Oğlumun  7 yaşında iken resim dersinde yaptığı çalışma, daire mükemmel olmasa da ona öyle geldiği kesin...

Pablo Picasso da bir keresinde "Bir çocuk gibi resim çizebilmek için 50 yıl uğraştığından" dert yanmıştır. Üstadın aşağıdaki resmi de buna en iyi örnektir.

Pablo Picasso - Don Kişot

.

Hiç yorum yok: